Thursday, October 27, 2011

Cinta Cornetto ❤

Bab 1:

 "aku dah jatuh cinta !" jerit Shia sekuat hatinya. Syaqina & Wadya memandang antara 1 sma lain.

"kau aphal? taulah tmpt kta ne terpencil. tak de org tau, tpi agk-agk la nak jerit-jerit mcm tuh. Nak gugur jntung aku tau tak?" marah Syaqina. Shia tersenyum.

"apa kes? ttiba tangkap cintan plak ne? dgn sapa?" soal wadya pula.

"haha, aku da jatuh cinta pda akim !" jwab shia tanpa segan silu. Syaqina dan Wadya bingung. 'akim? sapa tuh?'

"akim mana ni? akim budak form 6 bwah tuh? "soal syaQina

"eww.. no way bdak tu k. aku ada taste jgk tau." lawan shia

"abis tu? akim mna ne beb?" soal wadya pula.

"alaa, akim af7 la.." jwab shia spontan, berderai tawa ketiga sahabat itu.

"lawak gile kau, agak2 la weyh" kata syaQina.

"haha, btullah . korg jgn fkir len2 plak, aku jtuh cinta pda suara dia saje" jujur shia

"laaa.. ckp la awal2 , suara je kot. itu pun nak kecoh satu "treehouse." seloroh wadya.

"SWS prOperty" rumah pokok milik Shia, SyaQina dan wadya yg dibina bersama. Terletak d kwasan yg tersembunyi dri pengetahuan org lain. Mereka ibarat isi dan kuku, tak pernah dan tak akan mahu berpisah. hubungan yg terjalin selama hampir 8  tahun menjadi sebab utama keakraban mereka.

"btullah, aku da jtuh cinta sgt2 kt suara dye. sedap siot" kata Shia.

"adoi, dah la tu shia. kau dgn akim tu ibarat langit dgn bumi tau? agk-agk la beb, tak kan kapel punye" jwab Wadya yakin.

"Ya Allah! jauhnya kau fikir wadya ! aku takde pun fikir psal kapel , haha otak kau ne .. terlebih daya imaginasi tau tak?" seloroh Shia.

"hehe, sorryla ."

Syaqina dri tdi hanya berdiam smbil menggoreng cucur d dapur rumah pokok mereka. Itulah ke-unikkan rumah kecil ini, ada dapur, tandas, katil pun ada. smuanya atas jasa abg Wadya.

"Tulah, jgn main suka hati ja ckp. aku ckap aku suka sora dia je. bukn nak smpai kapel dgn dye. fikirla logik Wadya syg. bnda mcm tu x mungkin terjadi tau tak?" kata Shia dgn suara yg agk tnggi namun sbenarnya menahan gelak.

"ylah, aq tau aq salah. maafkan aq Shia" sesal wadya.

Berderai ketawa Shia dan syaQina meliht wajah wadya yg takut sbentar tdi. Melihat mereka ketawa wadya sedar yg di telah dpermainkan, dia lalu mngambil bantalnya lalu baling ke arah shia. 10 markah ! bantal tdi tepat d muka shia. Lalu berlakulah perang bantal antara tiga sahabat. sekitar jam 4 ptg mereka pulang bersama, memandangkn jarak antara rumah mereka tidakla terlalu jauh.

malam itu shia membuka akaun facebook, skype, octove dan e-mailnya serentak. setelah jam mnunjukkan angka 12:00 barulah dia mempersiapkn diri utk tidur.

__________________________________________

"shia? apa nak buat erk ? aq ad bnyak sgt msa terbuang tau tak? bosan gile duduk ruma." rungut wadya

"bosan? klau mcm tu belajarla." cadang syaQina

"nak belajar apa? kita baru je abis PMR, nak blajar lgi ke?" soal wadya.

"oi, makcik? ingt ape, kta da takde skolh? tahun dpan ada lgi la. nti kta ada SPM, pas2 msuk kolej, university and wtv." ujar shia

"brul,btul,btul" kata syaQina smbil kapalanya di angguk2kan.

~Jahatnya cinta~

"aik, fone aku bunyi. jap k" kata shia lalu berlalu mengambil telefonnya d dlam tree house.

"kau tgok tu, punyalah main fanatik kat akim dgn stacy. mcm penulis crite ni jgak" kata wadya.

"biarla dia, selama ni kau fanatik kt super junior dgn girls generation dia takde komplen pun." seloroh syaQina

"sorry beb, aku da kna chaw la. mak aq sruh balik, ada hal jap." kata shia

"its ok, jmpa esok" jwab syaQina dan wadya melihat shia mengemas barangnya, dan sedia untuk pergi.

...........................................

"ada apa mama?" soal shia sejurus smpai ke rumah.

"ha, da smpai pun anak mama. pergi mandi syg, kwan mama nak datang." lembut mama shia berbicara.

"ok" jwb shia. selesai mndi shia memakai jeans dan blouse pink kesukaannya. dia kemudiannya turun mendapatkan mamanya di dapur.

"mama," kata shia manja.

"wah, cntik ank mama. shia tolong mama bole?" soal pn. syalini.

"apa dia?" soal shia kmbali.

"tolong belikan mama kuih tat kat kedai pak mail syg" pinta mama shia.

"ok, beres" ujar shia.

................................................

shia berjalan perlahan ke kedai pcik mail smbil bernyanyi.

"percayalah naluri berkata,
jangan ku diragu lagi,
terimalah segala seadanya,
agar tiada rugi lagi..

akan ku bawa kau pergi,
ke destinasi seindah pelangi,
akan ku bawa kau pergi,
bukan sementara tapi selamanya.."



Tiba-tiba lngkah shia terhenti, terasa sperti ada seseorang sedang memerhatikannya. dia melihat kira, kanan dan kebelakang. tidak ada siapa2. "mngkin perasaan aku" monolog shia, lalu meneruskan langkahnya. tiba d kedai pcik mail, shia membungkus tat telur pesanan ibunya. setelah membayar hrga tat itu, shia pun ingin berlalu. tapi, sebaik sja shia berpaling seorang lelaki yg memegang sebotol 100plus melanggarnya. basah !

"sorry3" ujar llaki itu

"hmm.. takpe. lain kali hati2, bsah da bju sya."ujar shia smbil tersenyum 7 saat dan berlalu.
dalam perjalanan baik, shia cuba bersangka baik pda lelaki itu. 'mngkin dia nak cpt kot' monolog Shia. smbil berjalan shia menyanyi lagi... dah hobi dia nak buat mcm mna.

"dengarkanlah laguku
kan terangi harimu
setiap perjalananmu

cuba lihat ke sana,
apa yg akn tiba,
pasti kau akn teruja,

itulah cahayamu,
yg akn menerangi perjalananmu
di dunia ini,"

shia menyanyi smbil menari. berpusing2 shia melayan perasaan dgn lagu itu. niat sebenar nak keringkan baju smbil2 tu tlyan jga perasaan. tanpa shia sedari seseorang sedang merakam dan memerhati gerakannya..........

bersambung....❤

[maaf atas kesalahan tanda baca, tidak disedari] XD

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i'm a converse princess

Link3 .. Jom share link sayangs